Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
       
 

Вијести

Прилагођена општа процјена државног статистичког система БиХ

Прилагођена општа процјена државног статистичког система Босне и Херцеговине (неслужбени превод - босански језик)

Коначни извјештај: септембар 2011. 

Припремили: Jan M. Byfuglien и Günter Kopsch

 

БДП за период 2005 - 2010

Поштовани,

обавјештавамо вас да на нашој wеб страници можете наћи најновије публикације из области социјалне заштите и националних рачуна.

Одјељење Националних рачуна Агенције за статистику публиковало је у мјесецу децембру 2011. године:


Билтен “Бруто домаћи производ за БиХ”


У билтену Бруто домаћи производ се објављени су:

a)      Резултати обрачуна БДП-а за БиХ примјеном производног приступа за период од 2005. до 2010.

b)      Резултати обрачуна БДП-а за БиХ примјеном доходовног приступа за период од 2005. до 2010.

c)      Резултати обрачуна БДП-а за БиХ примјеном расходног приступа за период од 2005. до 2010.


Процјене БДП, сукладно методологији СНА/ЕСА могу се произвести кориштењем три различита приступа (производни, расходни и доходовни), а сваки од наведених показује другачији поглед на економску слику. Премда би теоретски, мјерења БДП кориштењем различитих приступа требала да се подударе, у пракси се јављају разлике услијед разлика у изворима података као и кориштеним методама. У случају Босне и Херцеговине,званични показатељи БДП су засновани  на производном приступу.

БДП обрачунат према производном приступу у текућим цијенама, процијењен је у износу од 24.584 милиона КМ у 2010. години  са номиналним растом од 2,2% у односу на 2009. годину. Уколико се искључи утјецај цијена БДП је забиљежио реалан раст  од 0,7%.


Бруто домаћи производ по становнику у 2010. години износио је 6.397 КМ, што представља 3.271 еура, односно 4.331 УСД.


БДП према расходном приступу процијењен је за 2010. годину у износу од 27.954 мил. КМ што представљаноминални раст од 0,21 % у односу на 2009.годину, а уколико се искључи утјецај цијена БДП је забиљежио реалан раст од 1,01%.

Напомињемо да су ове године у Билтену подаци за БДП према расходном приступу прелиминарни, због активности на имплементацији нове КД БиХ 2010.


Важно је напоменути да је БДП процијењен расходним приступом 13,7% изнад БДП процијењеног производним приступом.

Билтен „Бруто инвестиције у БиХ у 2010.години“ у коме ја дат детаљан приказ укупно

остварених инвестиција правних лица у 2010.год. Укупно остварене инвестиције у нова стална средства у 2010. години износе 3.843 милиона КМ и у односу на 2009. годину представљају смањење од 9,73 %.


Од укупно исплаћених инвестиција у Босни и Херцеговини у 2010. години на Федерацију БиХ се односи 64,79 %, Републику Српску 34,10 % а на Брчко Дистрикт 1,11 %.

 

Саопштење поводом свјетског дана становништва

Поводом Свјетског дана становништва Агенција за статистику БиХ објавила је пригодно саопштење у којем се налазе основни подаци и процјене о кретањима свјетског становништва. Управно вијеће Уједињених нација за обиљежавање Свјетског дана становништва одредило је 11.07.

Саопштење можете пронаћи на сљедећем линку

   

Меморандум о разумијевању

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМИЈЕВАЊУ ИЗМЕЂУ АГЕНЦИЈЕ ЗА СТАТИСТИКУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И ДРЖАВНЕ РЕГУЛАТОРНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ

Меморандумом о разумијевању којег су 19. априла 2011. године у Тузли потписали Мирсад Салкић, предсједавајући Државне регулаторне комисије за електричну енергију и Зденко Милиновић, директор Агенције за статистику Босне и Херцеговине, успостављен је оквир њиховог будућег партнерства у подручју за које су обје институције заинтересоване – у прикупљању и јачању квалитета и поузданости статистичких података у области статистике енергије.

Установљеним партнерством, Агенција за статистику БиХ и Државна регулаторна комисија за електричну енергију изражавају заинтересованост за развијањем и структуисањем сарадње у подручјима од заједничког интереса, чиме ће убрзати процес хармонизације службене статистике БиХ и статистике земаља ЕУ и допринијети приближавању Босне и Херцеговине европским интеграцијама.
 

Нова web страница Агенције за статистику Босне и Херцеговине

Поштовани корисници статистичких података и информација Агенције за статистику БиХ,

Добро дошли на web страницу Агенције за статистику Босне и Херцеговине.

Агенција за статистику БиХ је најзначајнији службени извор статистичких података и информација у Босни и Херцеговини. Вриједности Агенције за статистику БиХ, као и цјелокупног статистичког система у БиХ развијају се у знаку све већег значаја службених статистичких података, нужних прије свега за подршку привредним и социјалним реформама у нашој земљи. На тај начин повећавају се захтјеви и значај корисника наших производа.  Наше жеље и  амбиције у наредном периоду су - да у највећој могућој мјери користимо поступке којима се добивају повратне информације од корисника, те на тај начин тестира употребљивост и најављују нове потребе и приоритети статистике при задовољавању потреба корисника.

Закон о статистици Босне и Херцеговине, Статистички програм БиХ (средњорочни) и План рада (годишњи) представљају основну правну подлогу за дјеловање статистичког система у Босни и Херцеговини. У свом раду потпуно смо независни и гарантујемо неутралност и стручност, као и заштиту информација које прикупљамо од наших извјештајних јединица.

Текстови и документа на web страници Агенције за статистику на располагању су на језицима конститутивних народа у БиХ, као и на енглеском језику.

Надамо се да ћете на овим страницама пронаћи низ потребних података, те постати редован посјетилац наше web странице. Ако не можете пронаћи жељене податке или информације, молимо да нас контактирате и потражите помоћ.

С поштовањем,

Зденко Милиновић
Директор

   

Страна 35 од 36