Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
       
 

Vijesti

Plaće - travanj 2013

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za travanj 2013. godine iznosila je 1.287 KM, što pokazuje nominalni pad za 0,9 % u odnosu na decembar 2012. godine.


Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za travanj 2013. godine iznosila je 824 KM, što pokazuje pad plaće od 0,9 % u odnosu na decembar 2012. godine.Saopštenja o plaćama možete pogledati ovdje.

 

"Procedure 2013"

Agencija za statistiku BiH propisala je "Procedure za izbor popisnih tijela i osoblja koje će biti angažirano u Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH u 2013. godini", te isti dokument dostavila svim općinama u BiH.


Dokument možete preuzeti ovdje.

 

Plaće - ožujak 2013

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za ožujak 2013. godine iznosila je 1.278 KM, što pokazuje nominalni pad za 1,6 % u odnosu na prosinac 2012. godine.


Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za ožujak 2013. godine iznosila je 819 KM, što pokazuje pad plaće od 1,5 % u odnosu na prosinac 2012. godine.Priopćenje o plaćama možete pogledati ovdje.

   

Novi način prezentiranja i interpretiranja Indeksa obujma industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini - ožujak 2013.

Novi način prezentiranja i interpretiranja

Indeksa obujma industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini

za ožujak 2013.

 

  • Počevši sa priopćenjem za ožujak 2013. promijenjen je koncept objavljivanja rezultata indeksa industrijske proizvodnje za Bosnu i Hercegovinu.

 

  • Agencija za statistiku BiH uskladila je prezentaciju i interpretaciju indeksa industrijske proizvodnje s onom koja je propisana EU uredbama o kratkoročnim poslovnim statistikama i preporukama Eurostata o publiciranju indeksa industrijske proizvodnje.

 

  • Rezultati indeksa industrijske proizvodnje u priopćenju su tabelarno prezentirani u tri oblika:

1) Desezonirani pokazatelji,

2) Kalendarski prilagođeni pokazatelji i

3) Izvorni indeksi industrijske proizvodnje.

 

  • Sukladno preporukama  indeks industrijske proizvodnje se tumači na dva načina:

1) Mjesečnom stopom promjene izračunatom iz desezoniranih indeksa i

2) Godišnjom stopom promjene izračunatom iz kalendarski prilagođenih indeksa.

 

  • Izvorni indeksi u priopćenju su prikazani tabelarno na način na koji su prikazivani u dosadašnjim priopćenjima radi održavanja dosljednosti prema prethodno objavljenim serijama.
  • Izvorni indeksi zadržaće se u priopćenju u duljem prijelaznom razdoblju radi korisnika podataka koji su navikli na takav način prezentiranja indeksa industrijske proizvodnje, a koji se nije mijenjao dugi niz godina.

 

 

  • Agencija za statistiku indekse industrijske proizvodnje u Eurostat će dostavljati od travnja 2013. (počevši sa indeksima za ožujak 2013. godine).

 

  • U cilju informiranja korisnika o novom načinu obračuna i prezentiranja Indeksa obujma industrijske proizvodnje u BiH pripremljen je i metodološki dokument “Indeks obujma industrijske proizvodnje (2013) - Osnovne informacije o indikatoru i kratka metodologija”.

 

  • Dokument se može pronaći na web stranici www.bhas.ba , u sekciji Poslovne statistike – Industrija – Metodološki dokumenti.
 

Plaće - veljača 2013

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za veljaču 2013. godine iznosila je 1.272 KM, što pokazuje nominalni pad za 2,1% u odnosu na prosinac 2012. godine.


Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za veljaču 2013. godine iznosila je 815 KM, što pokazuje pad plaće od 1,9% u odnosu na prosinac 2012. godine.Saopštenja o plaćama možete pogledati ovdje.

   

Stranica 39 od 41