Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
       
 

Vijesti

Plan nabavki Agencije za statistiku BiH 2017

Plan nabavki Agencije za statistiku BiH za 2017. godinu

 

Wages - December 2016


In December 2016, the average monthly net earning per person in employment in legal entities in BiH amounted to 853 KM, which represented the nominal increase of 0,7% as compared to November 2016. 

In comparison to December 2015 the average monthly net earnings for the December 2016 was nominally by 1,3% higher.

Press on salaries can be found here.


 

Wages - November 2016


In November 2016, the average monthly paid off net earnings per person in employment in legal entities in BiH amounted to 847 KM, which represented the nominal increase of 0,5% as compared to December 2015.

In comparison to November 2015 the average monthly paid off net earnings for the November 2016 was nominally by 2,5% higher.

Press on salaries can be found here.

   

Odluka o izboru najuspješnijeg ponuđača - web site

Web portal Agencije za statistiku BiH - 7.12.2016.

 

Konferencija za medije - Istraživanje o proaktivnoj transparentnosti

U okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH koji po nalogu Vlade SR Njemačke provodi GIZ, radna grupa za Komunikacije i upravljanje znanjem koju čine Agencija za statistiku BiH, Ured koordinatora za reformu javne uprave, Direkcija za evropske integracije i Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, pokrenula je sredinom 2015. godine inicijativu za unapređenje transparentnosti u javnoj upravi. U saradnji sa organizacijama civilnog društva izrađeni su indikatori proaktivne transparentnosti u javnoj upravu u BiH kojima je definirano 38 dokumenata i specifičnih vrsta informacija klasificiranih u šest kategorija informacija.

Danas, 18.11.2016. godine je održana konferencija za medije sa ciljem predstavljanja rezultata istraživanja o proaktivnoj transparentnosti, a koje je proveo Centar za društvena istraživanja Analitika. Prisutnima su se obratili:

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH
doc. dr. Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave BiH
Elvis Mujanović, GIZ - savjetnik/menadžer tematske oblasti Komunikacije i upravljanje znanjem u okviru programa Jačanje javnih institucija
Nermina Voloder, istraživačica u Centru za društvena istraživanja Analitika

Istraživanje je obuhvatilo 68 web-stranica institucija na nivou BiH, pri čemu je analizirana dostupnost informacija iz šest kategorija: budžet, javne nabavke, strateški dokumenti, operativne informacije, organizacijske informacije, informacije i dokumenti propisani Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH. Prilikom definiranja istraživačkog pristupa korišteni su standardi proaktivne transparentnosti u javnoj upravi u BiH, koje je izradila radna grupa u okviru Programa jačanja javnih institucija, a koji sadrže specifikaciju svih informacija i dokumenata koje bi javne institucije trebale proaktivno objavljivati u okviru svake od šest kategorija informacija.

Rezultati istraživanja ukazuju na relativno nizak stepen proaktivne transparentnosti institucija obuhvaćenih ovim istraživanjem, a najmanje se objavljuju informacije o budžetu i platama zaposlenika. Također, značajan broj institucija ne objavljuje godišnje planove rada,  izvještaje o radu te informacije o javnim nabavkama. Ipak, ovim istraživanjem zabilježene su, između ostalog, i određene dobre prakse i pozitivni trendovi u domenu proaktivne transparentnosti. Rezultati istraživanja mogu se preuzeti putem ovog linka.

   

Page 11 of 36