Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
       
 

Vijesti

Povodom Svjetskog dana voda: Vodni resursi u BiHSarajevo: 22. 3. 2018.

 

U Bosni i Hercegovini je, tokom 2016. godine, došlo do značajnog povećanja količine urbanih otpadnih voda koje se pročišćavaju. Skok sa 4  na 22 posto prečišćenih otpadnih voda rezultat je puštanja u rad više novih uređaja za tretman urbanih otpadnih voda. Na ovaj način Bosna i Hercegovina je dobila znatne količine pročišćene vode koja se može ponovo iskoristiti, a istovremeno je smanjila stepen zagađenja okoliša.

 

Po količini pročišćene urbane otpadne vode Bosna i Hercegovina se sada uveliko približila zemljama iz okruženja. U Hrvatskoj se pročisti oko 37 posto, u Srbiji nešto više od 10 posto, a u Sloveniji oko 57 posto urbanih otpadnih voda. U razvijenim evropskim zemljama taj procenat je daleko veći. U Holandiji je, na primjer, oko 99 posto, a u Luksemburgu skoro 97 posto.


 

Odluka o pokretanju postupka nabavke - Hotelski smještaj u zemlji

Odluka o pokretanju postupka nabavke - Hotelski smještaj u zemlji

 

Odluka o izboru najuspješijeg ponuđača - Internet i Intranet veza

Odluka o izboru najuspješijeg ponuđača - Internet i Intranet veza

   

Plaće - januar 2018


Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za januar 2018. godine iznosila je 870 KM, što pokazuje nominalan rast za 0,8% u odnosu na decembar 2017. godine.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za januar 2018. godine u odnosu na januar prošle godine nominalno je viša za 2,7%.

Saopštenja o plaćama možete pogledati ovdje.

 

Počeo novi EU Twinning projekat: Podrška reformi statističkog sistema u BiH

Sarajevo, 16.02.2018.Danas je u Sarajevu zvanično otvoren EU Twinning projekat u BiH pod nazivom „Podrška reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura iz Instrumenta predpristupne pomoći (IPA 2015). Projekt će implementirati statističke institucije u BiH (Agencija za statistiku BiH, entitetski zavodi za statistiku i Centralna Banka BiH) uz pomoć statistike Danske.

 

Ovaj Projekat je od velikog značaja za jačanje statističkog sistema u Bosni i Hercegovini kroz poboljšanje i razvijanje institucionalnih kapaciteta, posebno u područjima nacionalnih računa, poslovnih statistika, platnog bilansa i statistike međunarodne investicijske pozicije.

 

Prezentaciji novog EU Twinning projekta u BiH „Podrška reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini“ prisustvovali su šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, direktor Agencije za statistiku BiH i voditelj Twinning  projekta u ime Bosne i Hercegovine, zemlje korisnice Velimir Jukić, viceguvernerka Centralne banke BiH Ernadina Bajrović, direktor Federalnog zavoda za statistiku FBiH Emir Kremić, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS Radmila Čičković, danski konzul u BiH Mirza Durmišević, te predstavnice statistike Danske, voditeljica Twinning projekta u ime Danske, zemlje partnera Charlotte Juul Hansen i rezidentna savjetnica Twinning projekta Katja Møller Hjelvang.

   

Stranica 8 od 43