Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
       
 

Okrugli sto ‘Regionalne investicije i statistički pokazatelji ekonomskog razvoja’

Agencija za statistiku BiH i Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja “Horizont 2024” sa partnerima iz Srbije, Republičkim Zavodom za statistiku Srbije i Evropskim pokretom za Srbiju organizovali su danas u Beogradu Okrugli sto na temu “Regionalne investicije i statistički pokazatelji ekonomskog razvoja”.

Okrugli sto otvorio je dr. Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije, koji je istakao da je ovaj skup priprema za međunarodnu regionalnu konferenciju koja se planira održati slijedeće godine, a koja će se između ostalog baviti temama nacionalnih i regionalnih investicija, statistike, berzi, bankarskog sektora, tržišta rada, obrazovanja, zajedničkog nastupa u izradi i implementacji projekata vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, kao i ostalim mogućnostima regionalnog povezivanja i razvoja. Regionalna saradnja je temeljni okvir za razvoj država regiona. Regionalnim uvezivanjem se otvara mogućnost zajedničkog djelovanja u cilju privlačenja investicija i bržeg ekonomskog razvoja.

Na okruglom stolu su prezentovane teme koje se odnose na: Svijetska kretanja i regionalne perspektive – dr Miladin Kovačević, direktor RZS, Programiranje statističkog rada u Agenciji za statistiku BIH – mr Velimir Jukić, direktor BHAS, Popis stanovništva i popis poljoprivrede – Snežana Lakčević, RZS, Kvalitet u statistici – doprinos razvoja, dr. Radmila Čičković, direktor Zavoda za statistiku RS, Pregled stanja i mogućnosti razvoja zvanične statistike obrazovanja – mr Miljan Popić, zamjenik direktora BHAS, Poslovni statistički registar – Fadil Fatić, zamjenik direktora BHAS, Statistički poslovni registar – Dragica Obradović, RZS, Iskustva RZS u pripremanju odgovora na Upitnik za članstvo Republike Srbije u EU Kristina Pavlović, RZS, Značaj ekonomskog planiranja u kontekstu ispunjavanja obaveza za EU, Emir Demirović, DEP BiH, Iskustva u korišćenju IPA programa i drugih međunarodnih fondova za razvoj zvanične statistike, Jelena Budimir, RZS; Damir Dizdarević, MCP BiH, Saradnja Narodne banke Srbije i RZS u razvoju statistike državnih finansija i izveštavanje o prekomernom deficitu – Vesna Simonović, RZS, Uloga Centralne banke BiH u razvoju statistike vladinih finansija – Milica Krajišnik, CB BIH, Povezivanje berzi u regiji – postojeći projekti, mogućnosti i ograničenja, Siniša Krneta, direktor Beogradske berze, Milan Božić, direktor BLSE, dr Tarik Kurbegović, SASE, Uloga nevladinih organizacija u podsticanju saradnje i ekonomskog razvoja u regiji Azra Bećirović, NVO Horizont 2024.

Doneseni su zaključci i određene teme za međunarodnu konferenciju, koja se planira održati u 2017 godini. Planirano je da na konferenciji učestvuju predstavnici vladinog, nevladinog i poslovnog sektora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Turske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugarske. Dogovoreno je da se izradi i zajednički web portal koji će pružati informacije o organizaciji, ciljevima i značaju ovog projekta.

Prezentacije i galerija slika su dostupni na linku.